Foto: SVT/TT

Coach om Stenson: Otroligt stort

Uppdaterad
Publicerad

I går blev Henrik Stenson den förste svenske herrsegraren i en golfmajor, då han gick segrande ur British Open. I Karlskrona finns Stensons coach, den idrottspsykologiska specialisten Torsten Hansson.

– Det är nästan chockartat. När han går upp för gången ser jag ju hur tagen han är själv. Vi alla blir ju lika gripna av situationen. Det var otroligt stort, säger Torsten Hansson.

Han har jobbat tillsammans med Henrik Stenson i många år och beskriver ett långsiktigt arbete som lett fram till Stensons färska titel som segrare av The Open på Royal Troon.

– Golf är en sport där 20 procent av resultatet är saker vi inte kan påverka, kalla det slumpen eller vad som helst. Man måste ha golfgudarna med sig, vilka vi har saknat under lång tid.

– Men samtidigt har jag märkt att det har byggts upp en extra energi hos Henrik. Jag märkte redan veckorna innan Tyskland att nu är det på gång. Vi pratade väldigt mycket om att använda det som en riktig uppladdning för att sätta saker och ting på plats och redan då förbereda oss för British, säger Torsten Hansson.

Hur ser framtiden ut för Stenson?

– Det är frågan hur länge han kan rida på den här vågen. Ett uttryck som jag har tutat i Henrik många gånger är att ”hungriga vargar jagar bäst” och frågan är ju hur mätt han är nu. Vi har spännande saker framför oss jag hoppas att detta är en tändvätska till att vilja ha mer, säger Torsten Hansson.

Framöver är det PGA, Olympiska spelen i Rio, Fedex cup och Ryder cup som står på agenden. Att ta medalj i OS skulle innebära en otrolig historiskt framgång och en direktresa tilll historieböckerna. Torsten Hansson tror och hoppas att Stensons framgånger kommer fortsätta året ut och han glädjs med prestationerna.

– Man kan jämföra det här med att vara förälder och se sina barn göra framgångar. Vi blir fruktansvärt glada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.