Foto: SVT

De idrottar sig in i svenska samhället

Uppdaterad
Publicerad

Under tio veckor ska 250 vuxna nyanlända idrotta sig in i det svenska samhället.

Det är integrationssatsningen ”Hälsa för alla” som är framtagen av Blekinge Idrottsförbund som nu startat.

– Vi hoppas att det ska ge en bättre fysisk och psykisk hälsa och en ingång till föreningslivet, säger Blekinge Idrottsförbunds integrationssamordnare Olof Ljungberg och fortsätter:

– En annan förhoppning är att det ska ge en acceptans att skicka iväg sina barn på idrottsaktiviteter. Det är där jag tror vi har de stora vinningarna.

Alla kommuner i länet är med i satsningen och förutom idrott så lär sig även deltagarna genom Blekinge Museum om Blekinges kultur och historia.

– Vi tror att det är väldigt viktigt för integrationen att man förstår den platsen man kommit till, säger Olof Ljungberg.

Hala Falougi är en av den nyanlända som är med på dagens träningspass.

– Jag tycker om motion och håller mig aktiv, säger han.

Integrationsmodellen har uppmärksammats av Regeringskansliet och nu hoppas man att den ska spridas utanför Blekinges gränser.

– Det är ett kvitto på att det är en bra modell som vi hoppas ska vara en del i satsningar runt om i Sverige, säger Olof Ljungberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.