Foto: SVT

De vill få landsbygden att blomstra

Uppdaterad
Publicerad

Per och Inga Johansson vill få fler personer att flytta till landsbygdsorten Fur i norra Blekinge. Det gör de genom att renovera nergångna hus – och drivkraften är att få landsbygden att blomstra.

– Dels för att få en levande landsbygd och att få affärer och skolor att leva vidare, säger Per Johansson.

Sedan en tid tillbaka har de köpt nergångna och förfallna hus, för att renovera upp fastigheterna åt folk som vill flytta till samhället. Ett par av husen är uthyrda permanent – samtidigt som en del av husen bland annat hyrs ut till turister från delar av Europa.

– Det ger ju plats för att folk ska kunna bo här och att husen bevaras. Vi märker ju att det är allt fler yngre som vill komma ut till landsbygden, men de kanske inte har möjlighet att köpa hus, så de vill gärna börja med att hyra ett antal år, säger Per Johansson.

”Det är alltid inspirerande”

Per menar att drivkraften även handlar om att se husen få nytt liv.

– Det är ju alltid roligt att se vad man kan göra med huset, för det går att göra de här gamla husen fina. Så det är alltid inspirerande, säger han.

Per och Inga har nu prisats för sitt initiativ att ge fler människor möjligheten att bo på landsbygden. Karlskrona Centerkrets gav dem Bebo Landsbygdspris. Och det är fler som tycker att deras arbete är beundransvärt.

Annica Gustafssoon, som bor i trakterna av Fur, tycker deras insatser för byn är viktiga.

– Man känner stolthet, det är bra att någon vill satsa för oss alla. Det är bättre med levande landsbygd än död landsbygd, säger hon.

Krävs mer för att rädda landsbygden

Men för att få en landsbygd som blomstrar, krävs det att andra saker också fungerar, tror Per.

– Att skola och allt sådant fungerar ute på bygden. Tåg, buss, förbindelser, bredband behövs ju ute på bygden också. Men det krävs ju politiska beslut i den riktningen också, säger Per Johansson. 

Samtidigt behövs det mer stöd från landets kommuner och regeringen, tror Annica Gustafsson.

– Förhoppningsvis börjar ju även kommunerna och kanske även regeringen kolla upp lite mer, för vi behöver ju landsbygden. Landsbygden behövs, för skogen och kossorna är ju här på landet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.