Debatt om stentrappa som ersätter blommor

Uppdaterad
Publicerad

En stentrappa för 3,5 miljoner kronor ska ersätta grönområdet på Stortorget i Karlskrona – något som skapar debatt i staden.

När Stortorget i Karlskrona ska byggas om ska en 3,5 miljoner kronors stentrappa ersätta grönområdet vid statyn av Karl XI.

– Det här gör vi för att skapa ett mer levande och attraktivare torg att vara på. Man ska kunna vara här och fika och äta glass eller bara vistas i solen. Jag tycker att det har varit lite för lite av det här innan, säger miljö- och samhällsbygnadsnämndens ordförande Magnus Larsson (C).

”Finns andra trappor”

Bygget påbörjas i höst – men att dagens grönområde med rabatter fyllda med blommor ska ersättas av en stentrappa, är inte alla helt positiva till. Representanter från föreningen Gamla Carlscrona är till exempel mycket kritiska och protesterar mot bygget.

– När jag gick förbi här för ett par dagar sedan så såg jag ett ungt par sitta här och ha picnic. Det är väl en mötesplats om något. Vill man sitta på stentrappor så har vi trappor nog på andra ställen, säger föreningens ordförande Rolf Andersson.

Delade meningar

När SVT Nyheter Blekinge pratar med Karlskronabor om planerna vid Karl XI-statyn, rådet det delade meningar.

– Jag tror folk har mer nytta av en trappa än det som är där i dag. En mystrappa är väl alldeles utmärkt, säger Knut Andersson.

Ingela Hedberg är däremot inte lika positiv.

– Jag tycker spontant att blommorna ska vara kvar och trappan kan vi glömma. Det är ingenting att njuta av tycker jag. Men blommorna skulle jag sakna jättemycket, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.