Beslut fattat: Dagakuten stängs

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag stängs Dagakuten i Karlshamn. Nu har landstingsfullmäktige fattat ett definitivt beslut – dagakuten stängs. 24 ledamöter röstade för en stängning. 23 var emot.

Dagens beslut innebär att dagakuten i Karlshamn kommer att vara stängd från och med torsdag den 8 september.

– Detta är ett mycket glädjande beslut. Vi kan nu fortsätta arbetet med att bli mer tillgängliga för dem som är svårast sjuka i länet, säger landstingsdirektör Peter Lilja.

Var ska de som är akut sjuka i västra Blekinge nu vända sig?

– Är man akut sjuk med till exempel andningssvårigheter ska man ringa 112 men är man mindre sjuk kan man faktiskt ringa vårdcentralen, jourcentralen eller 1177, säger Lars Almroth, sjukhuschef.

Debatt hölls i fullmäktige

Det har varit många turer kring dagakuten i Karlshamns stängning. Sjukhusledningens utredning kom tidigare i år fram till att dagakuten i Karlshamn ska stängas, men det har varit många beslutsrundor innan landstingsfullmäktige i dag satte klubban i bordet i frågan. Debatten i fullmäktige i dag påminde i stora delar av den som fördes i landstingsstyrelsen i förra veckan.

– Dagakuten motsvarar inte de krav som socialtjänsten har på akutsjukvården, säger Christel Friskopp (S).

Den rödgröna majoriteten klubbade under förmiddagen beslutet efter votering – och med en rösts marginal-

Oppositionen röstade nej

Moderaterna motsatte sig stängning och menar att det saknas ersättning till dagakuten om den stängs nu.

– När akuten nu stängs är inte allt på plats. Det är ett ökat tryck på primärvården och vart fjärde samtal får inget svar. Det avancerade sjukvården borde ha varit igång och det hela är extremt illa skött, säger Alexander Wendt (M).

Även Sverigedemokraterna röstade nej till stängningen av akuten.

Vad innebär stängningen av dagakuten?

  • Dagakutmottagningen har öppet till och med den 7 september.
  • Den nya akutavdelningen startar sin verksamhet den 8 september.
  • Innan du som patient kommer till akutavdelningen kommer du först att behöva undersökas av vårdpersonal i en bedömningsbil eller i en ambulans.  Som tidigare kan du även remitteras från din vårdcentral och jourcentral för en akut bedömning.
  • När vissa ombyggnationer är klara senare i höst kommer den nya akutavdelningen att ta emot ambulanser och patienter dygnet runt.
  • Besök 1177.se eller ring 177 för att få råd för egen vård.
  • Vänd dig till vårdcentralen när du skadat dig eller inte mår bra. När vårdcentralen är stängd kan du söka vård på jourcentralen genom att ringa 1177.
  • Vänd dig till akutmottagningen om du drabbats av svår sjukdom eller skadats allvarligt i en olycka. Nödnumret 112 finns om du själv eller någon i din närhet omedelbart behöver akutsjukvård.

Källa: ltblekinge.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.