Dementa lämnas ensamma Foto: Richard Söderberg

Dementa lämnas ensamma på natten

Uppdaterad
Publicerad

Dementa på tre avdelningar på ett boende i Ronneby lämnas utan uppsikt i upp till en timme på nätterna. Två anställda ska ha uppsikt över avdelningar.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar nu stark kritik mot boendet efter oanmält besök en natt i våras.

Vid besöktet berättade anställda att de är för få som jobbar på nätterna, en bild som bekräftas av enhetschefen på boendet. Och det leder i sin tur till att dementa lämnas utan uppsikt i upp till en timme per natt.

Enligt IVO:s beslut handlar det om tid mellan planerade insatser, nattpersonalens tillsynsrundor och andra arbetsuppgifter. Då kan personalen inte uppmärksamma om det kommer rop på hjälp eller om andra behov uppstår.

Det här innebär, enligt IVO, att de boende utsätts för såväl psykiska som fysiska risker under den tid de saknar tillsyn.

På Olsgården finns sex avdelningar varav tre är avsedda för personer med demenssjukom, men enligt nattpersonalen är det mer än hälften av de som bor de övriga avdelningarna som också visar demensliknande symtom. I stort sett alla boende har inplanerade insatser under natten.  Nattetid arbetar fyra anställda totalt på de sex avdelningarna två av dem på demensavdelningarna, de andra två på de övriga avdelningarna.

IVO är också kritisk mot att att det inte görs löpande kontroller av att de boende får sina behov tilllgodosedda på natten och nu kräver att äldrenämnden åtgärdar bristerna.

En ny inspektion på boendet kommer att göras i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.