Sunnadalskolan. Foto: SVT

Tre skolinbrott i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Tre skolor i Blekinge har utsatts för inbrott i natt. Nättrabyskolan och Sunnadalskolan i Karlskrona och Eringsboda skola Ronneby kommun.

Under morgonen konstaterades två inbrott på skolor i Karlskrona kommun. Det ena var på Nättrabyskolan där det stulits bland annat datorer och surfplattor.

– Vi känner oss ändå ganska förskonade. Vi hörde om inbrotten i Asarum och hade gått ut med en varning till personalen att ta hem datorer och paddor. Skadegörelsen var inte så omfattande, men det är såklart tråkigt, säger Maria B Johnsson, biträdande rektor på Nättrabyskolan.

Skolinbrott i Sydsverige

Även på Sunnadalsskolan upptäcktes det att någon brutit upp dörrar och tagit sig in. Enligt polisen ska flera klassrum och lokaler vara genomletade. Det är dock i nuläget oklart om något har stulits därifrån.

Troligt samband

Senare under morgonen konstaterades det att även en skola i Eringsboda i Ronneby kommun har utsatts. Även därifrån har surfplattor tillgripits.

– Jag kan inte ge någon bekräftelse på att det finns ett samband mellan inbrotten. Men den krävs väl ingen raketforskare för att kunna räkna ut att det mycket väl skulle kunna röra sig om samma gärningsmän, med tanke på tiden och att vissa av skolorna ligger väldigt nära varandra, säger Calle Persson på polisens ledningscentral.

Polisen genomför tekniska brottsplatsundersökningar vid samtliga drabbade skolor under dagen i dag.

Så sent som i tisdags tvingades Klockbacksskolan i Asarum i Karlshamns kommun att stänga efter ett inbrott. Även Stenbackaskolan hade inbrott samma dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolinbrott i Sydsverige

Mer i ämnet