Foto: Wikimedia Commons

Dykskadade mannen på väg hem till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Richard Rävengård, den 23-årige man som skadat sig allvarligt i Turkiet är nu påväg hem till Sverige. Efter att människor skänkt 200 000 kronor kunde ett ambulansflyg till slut bokas.

Strax efter klockan fem i eftermiddag landar 23-årige Richard Rävengård i Sverige.

– Han skulle åkt igår och fördes till flygplatsen men det var något tekniskt fel på planet så det flyttades till idag, säger Daniel Ringh, nära vän till Richard som varit på plats i Turkiet.

Eftersom Richard Rävengård inte hade någon försäkring var anhöriga och vänner oroliga över hur 23-åringen skulle transporteras hem till Sverige. Det startades en insamling både på sociala medier och i centrala Karlskrona och de har fått ihop 200 000 kronor.

– Det är ju sådana här grejer som gör att man får upp hoppet om mänskligheten. Det är stort. Riktigt stort, säger Daniel Ringh.

Richard Rävengård flygs till Arlanda där han sen förs till Karolinska Institutet i Stockholm.

– Han är stabil men har varit trött den senaste dagen, säger vännen.

Även Daniel Ringh har precis landat i Sverige och är allt som hänt den senaste veckan har varit mentalt utmanande.

– Vi har fått ta mycket ansvar här och till exempel fixa med ambulans själva. Men lär sig mycket av sådana här saker, säger vännen.

Samtidigt har händelsen också gett tillbaka mycket.

– Det är helt fantastiskt vad människor har ställt upp. Vi har varit hemma hos turkiska familjer och de har sätt till att vi aldrig varit ensamma här nere, säger Daniel Ringh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.