Foto: SVT

E-sportstjärnor fick fansen i Ronneby att darra

Uppdaterad
Publicerad

Idag fick Ronneby besök av tre världskända e-sportprofiler och det var många spända fans på plats för att träffa sina idoler.

Det var Blekinge Convention Center i Ronneby som e-sportprofilerna Emil ”Heaton” Christensen, Tommy ”Potti” Ingemarsson och Julia ”Juliano” Kiran besökte.

– Det här är hur stort som helst. Man kan jämföra det med fotbollens Maradona. Så stort är det för oss e-sportare att träffa Heaton och Potti, säger Emil Svensson, som är där för att lyssna på e-sportprofilerna.

Vid klockan 14 ägde en föreläsning rum, framför allt riktade till ungdomar i åldrarna 13-25 år.

– Vi är här för att folk ska få perspektiv på sporten, för det här har fått oss på rätt banor i livet, säger Emil ”Heaton” Christensen.

”Socialt och bildande”

Bland pratar Potti, Juliano och Heaton om deras resor i livet och vad e-sporten betytt för dem.

– Det har påverkat mig från att vara ganska lost med vad jag ville göra i livet till att få en tydlig plan och hålla borta en från massa problem som man höll på med när man var yngre, säger Emil ”Heaton” Christensen.

I Sverige har e-sport ännu inte blivit en del av Riksidrottsförbundet något som Heaton vill se en förändring kring. 

– Det är otroligt utvecklande med e-sport men många är skeptiska. Jag tror det beror på att till exmpel föräldrarna inte vet inte vad barnen gör och blir därför dömande. E-sport är både socialt och bildande, säger han.

Ska tävla i Mästarnas Mästare

Heaton ska nu vara med i SVT:s program Mästarnas Mästare något som han hoppas kan påverka bilden av sporten.

– Det är enormt både för mig och för e-sporten och jag hoppas det kan göra att folk accepterar det mer, säger Emil ”Heaton”  Christensen

Karlshamtjejen Julia ”Juliano” Kiran var också på plats och hon är en av världens bästa damspelare inom Counter Strike. Hon berättar att det är tufft att vara en av få kvinliga spelare i den mansdominerade sporten.

– Det är mycket sexism och så men vi får mycket positivt också just för att vi är kvinnor och gör något som många män gör, säger Julia ”Juliano” Kiran.

”Benen skakar”

Efter att ha fått vänta ett tag fick Karskronakillarna äntligen träffa sina idoler.

– Mina ben skakar. Man ser dem mycket i intervjuer och så men det är stort när det händer i verkligheten, säger Kalle Jilder.

– Det känns helt sjukt, säger Eni Cela

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.