Skolan ville sätta stopp – nu har Hala fastat klart

Uppdaterad
Publicerad

15-åriga Hala var en av de högstadieelever som rektorsgruppen i Ronneby ville stoppa från att fasta under årets ramadan.

Nu har hon genomfört sin fasta och är glad över att beslutet revs upp.

Hala har medverkat på alla lektioner innan hon gick på sommarlov och är nöjd över att hon klarat sig helt utan frånvaro.

– Det känns jättebra, säger Hala.

Hala säger att det var lite svårt i början av ramadan.

– Men sedan har det bara varit roligt. Jag känner att jag har gjort något bra som är viktigt för oss muslimer och att jag kommit närmare Gud.

Ogenomtänkt beslut

Med facit i hand säger Rickard Andersson, rektor på Snäckebacksskolan i Ronneby, att han och rektorsgruppen nu är överens om att det första brevet de skickade ut till lärare, vårdnadshavare och elever inte var så genomtänkt.

– Nej. Vi skulle läst igenom brevet en gång till. Vi uttryckte oss klumpigt, självklart kan vi inte skicka hem elever som fastar och sedan rapportera dem för olovlig frånvaro.

– Vi får ta åt oss i rektorsgruppen för att vi inte läste igenom brevet ordentligt, säger Rickard Andersson.

TV: Se hela inslaget här

Anmäldes till Skolinspektionen

Det var efter SVT Nyheter Blekinges rapportering och elevernas protester som rektorsgruppen rev upp sitt beslut.

Även Skolverket kritiserade rektorsgruppens handlande och anmälde beslutet om att skicka hem fastande elever till Skolinspektionen.

– Det var bra att beslutet revs upp, säger Hala som avslutade ramadan med en stor fest tillsammans med familj, släkt och vänner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.