Rickard Andersson, rektor på Snäckebacksskolan. Foto: SVT

Efter datorstölderna: ”Man blir bedrövad och förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Datorstölderna på skolor i Blekinge drabbar de mest utsatta eleverna. På Snäckebacksskolan kan elever med särskilda behov inte följa med i undervisningen utan tekniska hjälpmedel.

Stölderna på skolor i Blekinge fortsätter. Natten till i dag bröt sig tjuven eller tjuvarna in i en lågstadieklass på Kallingeskolan och stal tio datorer. Det är den 29:de stölden på bara några månader.

– Man blir bedrövad och förbannad. Det påverkar undervisningen för våra barn och kostar kommunerna massor med pengar, säger Rickard Andersson, rektor på Snäckebacksskolan.

Skolinbrott i Sydsverige

30 drabbas

Där har det bara hunnit gå en vecka sedan 52 datorer stals tillsammans med läsplattor och telefoner. Den omfattande stölden drabbar främst de 30-talet elever som har särskilda behov. De är beroende av datorer för att klara undervisningen.

– Det kan vara barn med dyslexi som behöver datorer med rättstavningsprogram i skrivuppgifter. Man använder också datorerna för att ha en röst som läser upp böcker för dem som har svårt att läsa. Det finns dem som har dyskalkyli och har svårt med matematik som använder matteprogram i stödundervisning för att lära sig bättre, säger Rickard Andersson.

Inga brytmärken

Skolpersonalen vet inte hur tjuven eller tjuvarna tog sig in på skolan. Det finns inga brytmärken på några dörrar och inga fönster är sönderslagna.

– Vi misstänker att det är någon som känner till våra lokaler som varit delaktig i inbrotten. Men vi kan ju självklart inte anklaga någon, säger Rickard Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolinbrott i Sydsverige

Mer i ämnet