Efter kritiken – miljonsatsningar på skolan

Uppdaterad
Publicerad

Efter hård kritik från Skolinspektionen presenterade i dag kunskapsnämnden i Karlskrona kommun åtgärder. Bland annat satsas det extra på skolpsykologer och specialpedagoger.

På fredag ska kunskapsnämnden lämna svar till Skolinspektionen om hur kommunen ska komma tillrätta med de brister som påvisats inom bland annat elevhälsan.

– I vår budget 2015 så konstaterade vi att vi måste göra en översyn av elevhälsan. De beslut vi tog i dag handlar om resursförstärkningar när det gäller skolpsykologer och specialpedagoger, säger Chatarina Holmberg (S), ordförande i kunskapsnämnden.

Skolinspektionens kritik har också handlat om arbetet när det gäller elever med annat modersmål än svenska som riskerar att inte nå grundskolans kunskapsnivå.

– Det är många nyanlända och vi har halkat efter när det gäller arbetet med den gruppen. Här krävs inte bara kunskap i språket, utan också kunskap i de specifika ämnesområden som man ska studiehandleda ungdomarna i, säger Göran Palmér, chef för kunskapsförvaltningen.

Satsningarna som krävs för att komma tillrätta med bristerna beräknas kosta en rejäl slant.

– När det gäller elevhälsan och de beslut som togs i dag, så gör man bedömningen i delbokslutet att det kommer att kosta 300 000 kronor i år, men efterkommande år ungefär tre miljoner, säger Chatarina Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.