16-årige Kabir Hossini känner sig trygg i sitt träningslag. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Eget fotbollslag för flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för fotboll har blivit så stort för flyktingsungdomarna i Karlskrona att Rödeby AIF har startat ett eget träningslag för ett 30-tal killar i kommunen.

Två gånger i veckan samlas ett 30-tal av Karlskronas nyanlända ungdomar på fotbollsplanen i Rödeby. Här har de tillsammans fått bilda ett eget träningslag.

Det var nämligen så att Rödeby AIF:s eldstjäl Ulla Olsson kom på att hon skulle besöka HVB-hemmet i Rödeby och fråga om det var någon av de nyanlända ungdomarna som ville komma och testa på att spela fotboll.

– Intresset blev betydligt större än vad jag hade kunnat ana. Det kom jättemånga och det här spred sig sedan till andra HVB-hem. Vi kände att vi inte riktigt kunde hantera det i en vanlig träningsgrupp, så vi startade ett eget träningslag för dem, berättar Ulla Olsson.

– Idrotten är ett bra för integrationen. Det blir som samma språk, eftersom man spelar fotboll var man än är. En straff är en straff, en frispark är en frispark.

Skapar trygghet

Några av killarna är mest där för att träffa vänner, medan andra hoppas på att kunna gå vidare till andra lag i framtiden.

– Det känns viktigt att hålla på med en idrott. Jag hoppas att jag kan bli en riktig fotbollsspelare, säger 16-årige Kabir Hossini.

Han trivs i laget och känner sig bekväm med vännerna från samma land.

– Jag känner mig trygg här, får vara och umgås med de från samma land. Det är jättekul att spela fotboll här.

Även kompisen Ali Jafari, 14 år, trivs i laget.

– När man kommer hit och spelar fotboll så känner man sig trygg, säger han.

Med på planen finns också en tolk, så det blir lättare för tränarna att kommunicera med ungdomarna.

Föreningen hoppas också på att man i framtiden ska kunna hjälpa till med att skaffa fadderfamiljer till några av killarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.