Elin Karlsson hade över en meter långt hår. Nu har hon klippt sig och valt att skänka bort håret till peruktillverkning. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Elin, 13, skänker bort sitt hår

Uppdaterad
Publicerad

13-åriga Elin Karlsson har sparat över en meter långt hår. Nu har hon klippt sig och ska donera håret till perukproteser för barn.

Såhär i skolavslutningstider är det kanske många som går till frisören och fixar till frisyren?

13-åriga Elin Karlssson från Karlskrona gör dock något annorlunda av frisörbesöket – hennes hår ska nämligen bli peruk, då hon valt att donera det vidare till behövande barn.

– Jag tycker att det börjar bli lite jobbigt med så långt hår. Och det finns folk som behöver det och vill ha det mer än jag, säger Elin Karlsson.

Till barn med permanent håravfall

Elins hår har hunnit bli över en meter långt och det som hon nu valt att donera kommer att skickas vidare till organisationen Änglahår.

De samlar in hårdonationer från barn som sedan används i perukproteser till barn med sjukdomen Alopeci, som innebär permanet håravfall.

– Det känns roligt att någon kommer få nytta av mitt hår. Jag har ju ändå hår kvar och då kan jag hjälpa någon annan att få hår, säger Elin Karlsson.

Läs mer här om hur hårdonationen går till.

Se mer av Elin Karlsson och hennes frisörbesök i inslaget ovan.

Så klipps håret

  • Håret måste vara rent och torrt.
  • Håret samlas i en eller flera svansar med gummiband.
  • Svansarna klipps sedan ovanför det högst placerade gummibandet.
  • Håret ska vara minst 30 centimeter långt och vara ordentligt samlat i en svans.
  • Håret läggs i en plastpåse och skickas vidare till Änglahår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.