Lokala fiskare behöver stöd. Foto: Henrik Friberg

Enighet för Östersjöfiskets framtid

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamn, Karlskrona, Simrishamn och Sölvesborg går samman för det lokala fiskets utveckling.

Representanter från kommunerna och länsstyrelserna i Skåne och Blekinge träffades med lokala fiskare för att diskutera Östersjöfisket och dess framtid.

Läget för fisket i Östersjön är allvarligt och deltagarna under fredagens möte var överens om att myndigheternas nuvarande planer inte räcker till. Därför lades förslag och lösningar fram för att göra konkreta åtgärder.

– Före sommaren ska vi ha utarbetat ett gemensamt förslag för hur fiskeresurserna ska fördelsas i Östersjön så att det kan bli ekologiskt hållbart, säger Vesa Tschernij, fiskeexpert på Marint centrum i Simrishamn.

Hon framhäver också vikten av att lokala fiskeföretag ska bli lönsamma.

Bjuder in landsbygdsministern

En överenskommelse var att gemensamt utforma en skrivelse till Havs- och Vattenmyndigheten, samt till Jordbruksverket.

Deltagarna bjuder även in landbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) för att påtala hur fiskenäringen i nuläget brister och vad som kan göras åt problemen.

– Vi kan nu gemensamt påverka de statliga myndigheterna i en riktning som är fördelaktig för det lokala fisket i Östersjön, säger Karl-Erik Olsson (S), kommunalråd i Simrishamns kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.