Många samlas i dag vid Mörrumsån för att uppleva den årliga laxfiskepremiären. Foto: Ben Nyberg

Tusentals på plats för laxfiskepremiären

Uppdaterad
Publicerad

Klockan nio på lördagen gick startskottet för årets laxfiske i Mörrum. En formidabel folkfest som i år bjöd på politiskt besök från Centerledaren Annie Lööf.

Den 77:e sportfiskesäsongen vid Mörrumsån drog traditionsenligt i gång klockan nio på lördagen. Tusentals åskådare är på plats för att se ett par hundra sportfiskare göra sina premiärkast.

Och visst har det blivit lite av ett vårtecken med fiskepremiären:

– Vi går runt och önskar varandra gott nytt år i dag. Lite så är det i lilla Mörrum, byn vaknar liksom efter vinterdvalan och plötsligt är det bilar med utländska registreringsplåtar överallt, det lever verkligen upp här, säger Ola Söderdahl, platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

Hur mycket fisk som kommer dras upp under dagen återstår att se; den varma vintern har gjort att många fiskar redan hunnit vandra ut ur ån. Normalt brukar det röra sig mellan 50 till ett par hundra fiskar som dras upp under dagen.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf var i Blekinge på distriktsstämma och passade på att kasta lite i Mörrumsån. Foto: Ben Nyberg

En som testade fiskelyckan på plats var Centerledaren Annie Lööf, som är i Blekinge för Centerpartiets distriktsstämma.

– Hon fiskade bara i tre minuter, hon hade väl mycket att stå i. Men hon verkade tycka det var roligt, så vi hoppas att hon komma tillbaka någon gång igen, säger Ola Söderdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.