Patrik Smetana, systemvetare och socionom från Lund. Foto: Privat

Experten: ”Klassa dataspelsberoende som sjukdom”

Uppdaterad
Publicerad

”Ska man ha regler? Var hittar man hjälp?” Patrik Smetana, systemvetare och socionom från Lund, svarade på tittarnas frågor om tv-spelsberoende.

Niklas Lundell: Hej och välkomna till chatten om tv-spelsberoende. Klockan elva börjar Patrik Smetana svara på era frågor. Du kan skicka in dina funderingar redan nu.

Patrik Smetana: Hej alla.

Kort om mig själv. Jag är systemvetare och socionom från Lunds Universitet. Jag spelade själv mycket som barn och har alltid älskat teknik. Jag jobbade med IT i 10 år men sadlade sedan om och utbildade mig till socionom med specialisering på missbruk. Min filosofi är att spel är bra så länge man kan hantera det balanserat.

Henrik: Hejsan!Bra reportage. Viktigt ämne! Bör belysas mer både i skolor, socialtjänsten och i media.Var kan jag informera mig mer om datorspelberoende och var finns hjälp att få som jag kan rekommendera de som har utvecklat detta missbruk?mvh Henrik

Patrik SmetanaHej Henrik.

 Vad glad jag blir över att du också tycker ämnet är viktigt. Det finns inte jättemycket ute på marknaden om ämnet eftersom det fortfarande är ganska nytt. Det bästa du kan göra är att surfa på nätet och kolla böcker. Det finns hjälp att få via privata aktörer som är specialicerade sedan kan du även vända dig till kommunen eller psykiatri. Där finns många duktiga behandlare även om de inte har spetskompetens på datorspel.

Orolig: Hur länge bör man spela i sträck innan det blir farligt?

Patrik Smetana: Hej Orolig.

Svårt att svara kort på, det är som med allt som man kan göra för mycket av, jag skulle inte säga att det är nyttigt att göra något alldeles för länge i sträck. Skall du spela länge så ta pauser, ät ordentligt och rör på dig.

Viktor: Vilket ansvar har spelföretagen vad gäller information och stöd?

Patrik SmetanaHej Viktor.

Datorspelföretagen har idag inget legalt ansvar vad jag vet och här är också ett problem. Casinon har ett legalt ansvar eftersom pengaspelberoende nu ses som sjukdom. Detta gäller ännu inte datorspel. Detta är en av anledningarna till att jag skulle vilja se att datorspelsberoende klassas som sjukdom.

RealMan: Hur många drabbas egentligen av det här. Snacka om ilandsproblem. Ut i naturen istället.

Patrik Smetana: Hej RealMan.

Bra uttryckt! Sedan blir det lite mer komplicerat än så eftersom datorspel är så accepterat i Sverige. Det är normen att spela och naturbesöken blir allt färre, det vill jag gärna ändra på :-).

Vi vet inte ännu helt hur många som drabbas, uppskattningar i forskning ligger på mellan 1-17% beroende på studie och land men jag gissar på att klassist beroende som tar många år att bygga upp drabbar max 1%. Sedan är det många som spelar för mycket och drabbas av mindre allvarliga konsekvenser.

Bjaern: Det är väldigt vanligt att media använder benämningen ”gamer” i en negativ klang när rapporter/artiklar om datorspel. Vad är grunden för detta?

Patrik SmetanaHej Bjaern.

Jag tycker att debatten är väl polariserad vilket kan förklara varför det blir så. Det är som att man antingen tycker spel är bra eller dåligt. Jag ser en gamer som en nyfiken och driven person.

Maj: Vid andra typer av beroendeproblematik finns medicin och terapi. Är det vanligt att läkaren eller terapeuten skriver ut?

Patrik Smetana: Hej Maj.

Jag tror inte det är så vanligt i Sverige. Har däremot läst om medicinbehandling i studier i länder som Kina och Sydkorea. Då använde man samma preparat som man behandlar alkoholism har jag för mig.

Jag kan tänka mig att du kan få medicin för sekundära symptom som depression och ångest.

WoW: Hur mycket gamar du själv och vad? 

Patrik SmetanaHej WoW,

Jag har spelat WoW till level 20 för att testa, men gillar mest Shooter och RTS. Har fastnat för Halo och sedan Destiny, men också Starcraft II och Skyrim.

Med familjen blir det inte jättemycket tid över men jag ser fram emot sommaren då det finns mer tid.

Liten sak : Hur blir man lättast av med sitt dataspels-beroende?

Patrik Smetana: Det är inte en så liten sak :-)

Ofta har beroendet byggts upp under lång tid och då är det bäst att söka professionell hjälp. KBT och MI har bäst behandlingsresultat vad jag vet för missbruksproblematik.

Bengt: Hej, Jag har en 13 årig son som sitter vid i många timmar varje dag. Jag försöker minska ner men han tar alla chanser att öppna datorn och spela och sen vill han inte sluta.

Patrik SmetanaHej Bengt,

Du beskriver ett tydligt riskbeteende. Jag uppmuntrar dig att fortsätta hjälpa din son att inte spela för mycket. Försök få honom att spela de spel som är gjorda för hans ålderskategori. Var också observant på om kompisar och skola drabbas, då är det dags att söka extern hjälp. Jag tror på prevention och ju tidigare du hjälper till att visa på riskerna desto lättare blir det för din son att hitta balans med andra aktiviteter. Erbjud honom alternativ till datorspelandet, gärna tillsamans med dig, spela också gärna med honom om du inte redan gjort det.

Lars: Finns det hjälp i Karlskrona?

Patrik Smetana: Hej Lars.

Jag tror inte det finns specialiserad hjälp i Karlskrona, men googla. Ett tips är att höra av dig till kommunen eller psykiatrin. Lycka till!

Daniel: Hur mycket ska man spela för att anses ha ett beroende? På ett ungefär? 10 timmar i veckan eller 50 timmar i veckan?

Patrik SmetanaHej Daniel,

Jättesvårt att svara på, det beror på ålder och hur mycket du ”hookar” på spel. Forskningen har ännu inga gränsvärden men det finns indikationer på att tre timmar per dag är gränsen då de negativa effekterna blir större än de positiva. Jag tycker 20 h i veckan kan vara ett grovt riktmärke.

Lotta: Hej, När skall jag som förälder börja oroa mig? Vilka tecken på att det är ett osunt spelande skall jag kolla efter? Min son spelar och det blir långa pass tycker jag.

Patrik Smetana: Hej Lotta.

Det beror som sagt mycket på ålder och personlighet men generellt blir datorspelandet ett problem när det går ut över skola, kompisar och andra fritidsaktiviteter irl. Ofta känner du som förälder när det börjar bli osunt, lita på din magkänsla och goggla kring datorspelande. Spela också med din son för att visa att du bryr dig om hans värld. Erbjud också andra aktiviteter.

Mare: Bör man sätta upp regler för hur mycket ens barn får spela? Vad är dina tankar kring det?

Patrik SmetanaHej Mare,

Här finns det olika åsikter men jag tycker att regler är bra kring spel. Vi reglerar så mycket annat som vi vet kan vara osunt i för stora mängder för barn, så varför inte reglera något som vi vet kan leda till ett beroende även om det är för ett fåtal personer? Det känns som att vi är rädda för regler i Sverige men jag tycker det leder till tydlighet. Däremot uppmuntrar jag till att du skapar reglerna tillsamans med ditt barn och utvärderar hur det gått efter ett tag. Det viktigaste är att du har koll på vilka spel hen spelar, omfattningen av spelandet samt att spelen är anpassade till barnets ålder.

Niklas Lundell

Därmed avslutar vi chatten om tv- och datorspelsberoende. Tack till alla som har ställt frågor. /Niklas Lundell, SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.