Foto: TT

Falska läkare lurar äldre – nu varnar sjukhuset för bedragarna

Uppdaterad
Publicerad

Äldre personer både i Blekinge och Skåne har den senaste tiden utsatts för falska läkare som försökar lura dem på pengar. Nu varnar sjukhuset i Blekinge för bedragarna.

Bedragarna ringer upp äldre personer och utger sig för att vara läkare.

– Vi varnar för att lämna sina kontouppgifter till folk som uppger sig för att vara läkare eller sjukvårdspersonal. Det är bedragare och riktiga läkare gör aldrig så, säger Peter Janson, chefsläkare på Blekingesjukhuset.

Förra veckan polisanmäldes ett ärende där en kvinna i Sölvesborg fick ett samtal av en bedragare och det har det funnits likanade fall i Skåne.

– De försöker kommer över deras kontonummer och personuppgifter kopplade till bankontot men en läkare eller sjuksköterska som ringer en patient gör aldrig så. I detta fall frågade de om uppgifterna för att man skulle erbjuda mediciner eller läkemedel på det sättet och så gör vi inte heller, säger Peter Janson.

”Det är avskyvärt”

Att det förekommer bedrägeriförsök mot äldre förvånar inte Peter Janson men i detta fall reagerar han på tillvägagångssättet.

– Det blir moraliskt om möjligt ännu ett snäpp värre när man gömmer sig bakom fasad av sjukvård. Då blir det ännu mer avskyvärt, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.