Niclas Wahlgren visar en hanblomma på ett hasselträd. Foto: SVT

Fenologiväktaren håller pollenkoll

Uppdaterad
Publicerad

Redan på juldagen noterade han det första blommande hasselträdet, och snart tror han sig kunna rapportera in den första björkblomningen. Niclas Wahlgren är en av Blekinges få fenologiväktare.

Till vardags är han gymnasielärare i Karlshamn, men stora delar av fritiden spenderar han på att följa vårens framfart i Blekinge. Som fenologiväktare har han ett visst ansvar att rapportera in när olika träd och växter blommar ut.

– Klimatförändringarna gör att växtsäsongen blir mycket längre, då börjar de flesta växter blomma tidigare. Men det är något vi har dålig kunskap om. Genom att ha fenologiväktare runt om i Sverige som rapporterar när växter börjar blomma så lär vi oss hur växtsäsongen förändras, säger Niclas Wahlgren.

Fynden rapporterar han in till biologerna på Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet, så att de får en förvarning om vilka pollensorter som är att vänta när. Det gör att de kan justera sina dagliga pollenprognoser, som sedan når ut till befolkningen.

Oroväckande utveckling

Även om Niclas Wahlgren bara har haft uppdraget som fenologiväktare i två år, har han på grund av sin biologbakgrund följt blomningarna ända sedan han flyttade till Blekinge för sju år sedan. Och han har noterat att årstiderna har förändrats.

– Det här gamla om att ”hasseln blommar i mars”, det stämmer ju inte längre! Den kan lika gärna komma i januari numera. Redan på juldagen noterade jag den första hasselblomman den här säsongen, säger Niclas Wahlgren.

Är det något att oroa sig över?

– I grund och botten är det ju det, även om man kan tycka att det är skönt med vår. Det är ju växthuseffekten som är ganska tydlig här, så det är lite oroväckande faktiskt.

Se hela inslaget om fenologiväktaren Niclas här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.