Michael Fransson och Robin Åkerman på presskonferens tidigare i år. Hyrehuset på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: SVT/TT

Fick boende av leverantörens vd

Uppdaterad
Publicerad

En anhörig till Michael Fransson behövde bostad i Stockholm – då vände sig evenemangschefen till Paraply Produktions vd.

Utvecklingsbolaget och Paraply produktion har flera samarbeten tillsammans när det gäller större evenemang i staden – bland annat Skärgårdsfesten. Men nu kan SVT Nyheter Blekinge avslöja att de även har privata affärer sinsemellan.

– Min anhörige skulle flytta till Stockholm, och jag visste ju att Robin Åkerman hade en lägenhet, så jag frågade honom om det fanns någon möjlighet att använda den. En tid senare ringde Robin upp och sa att en av hans tidigare inneboende flyttat ut, och att min anhörige kunde flytta in, säger Michael Fransson.

Karlskrona och kortköpen

Sommaren 2015 fick den anhörige till Michael Fransson tillgång till Robin Åkermans lägenhet i Stockholm. Men enligt vd:n gick det till på ett annat sätt.

– Det har inget med min affärsrelation till Michael Fransson att göra, eftersom jag själv lärt känna den anhörige i helt andra sammanhang. Karlskrona är en liten stad. Så det har inte påverkat min och Michaels relation på något sätt. Det kan jag försvara alla dagar i veckan, säger Robin Åkerman, vd för Paraply produktion.

Kan hamna inom mutbrottslagstiftningen

Enligt Helena Sundén, jurist och generalsekreterare på näringslivsorganisationen Institutet mot mutor, måste man vara försiktig med att lämna privata förmåner också till släktingar och nära vänner till de man befinner sig i avtalsförhållande med. En sådan förmån menar hon att tillgång till en lägenhet i Stockholm skulle kunna vara.

– Alla typer av förmåner som lämnas, eller begärs, i relation till ett avtal är den typen av frågor som åklagarna på Riksenheten mot korruption kan behöva titta närmare på, säger hon.

Att Robin Åkerman och den anhörige skulle känna varandra på ett privat plan menar hon är av mindre betydelse.

– Det har kommit en ny paragraf, handel med inflytande, i den svenska mutlagsstiftningen som innebär att man just siktar på fallen där en avtalspart ger sig på någon i närheten av den som jobbar med myndighetsutövning eller offentlig upphandling. Man ska även vara försiktig med vad man erbjuder anhöriga till andra parten i ett avtalsförhållande, det kan mycket väl falla inom ramen för den svenska mutbrottslagstiftningen, säger Helena Sundén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona och kortköpen

Mer i ämnet