Foto: SVT

”Du ska se dem i ansiktet”

Uppdaterad
Publicerad

I ”Det Förlovade Landet” följer filmmakaren Martin Rosengren EU–migranter i Karlskrona kommun. Men dokumentären drar även paralleller till det gamla Sverige och turen att födas på rätt plats.

Martin Rosengren är filmaren som fick jobb på ett härberge för EU-migranter i Lyckeby i vintras.

– När jag började på härberget så kom det rätt snabbt kom fram till att jag hade fördomar om romer och fattiga människor – och att de kom på skam. Då tog jag upp min kamera och började filma, berättar Martin Rosengren.

Stora delar av filmen är inspelad på härbärget i Lyckeby men även i Cerat, Rumänien, där många av Karlskronas migranter kommer ifrån. Rosengren har följt med i nästan ett års tid och berättar deras historia och deras verklighet.

– Jag vill förändra verkligheten för mina rumänska vänner. Jag vill att vi ska öppna upp våra hjärtan, säger Martin Rosengren.

Turen att födas rätt

Själva kärnan i ”Det Förlovade Landet” är tur och slumpen att födas på rätt plats.

– Den handlar om fattigdom och den handlar om en tillbakablick på historien. Men framförallt handlar den om vilken tur jag har haft över att födas här, vilken röta jag har haft.

I filmen får vi bland annat träffa Flori, en 19-åring ung kvinna som lämnade sin sex månader unga bebis i ren desperation för att tigga i Sverige. I dag har hon två barn och tjänar ungefär en hundralapp om dagen.

– Det var en fruktansvärd skam för mig att börja tigga. Första gången jag gjorde det så kunde jag inte lyfta blicken utan jag  tittade ner i marken hela tiden, säger Flori.

Paralleller till det gamla Sverige

I dokumentären skildras dåtidens Sverige under slutet av 1800-talet och fram till 1913. Då stora delar av landets invånare var fattiga och lösdriveri var ett vanligt fenomen.

– Då hade vi horder av svenska tiggare. Vi demoniserade dem precis som vi gör med EU-migranterna i dag, med samma ord och innebörd. 

Och om hur vi borde möta dem som sitter på våra gator och tigger idag säger han så här.

– När du ser en tiggare ska du inte titta bort. Du ska se dem i ansiktet. Och om du vill dela med dig ska du göra det.

Martin Rosengrens dokumentär ”Det Förlovade Landet” har premiär den 28 september i Pingstkyrkan i Karlskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.