Foto: SVT

Fler jobb och färre varsel i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Efter 15 år av höga varselsiffror har trenden brutits i Blekinge de två senaste åren. Hittills i år har bara 309 personer varslats om uppsägning.

Arbetsförmedlingen började föra statistik om varsel 1992 och då noterades rekordsiffran 4377 varslade personer.

Förra årets varslades 381 personer om uppsägning och det är den lägsta siffran sedan år 2000 då bara 287 personer varslades. Däremellan har sifforarna legat betydligt högre igen.

– Ett trendbrott vill jag egentligen inte kalla det, snarare är det så att det går bra i Blekinge nu, säger Doris Larsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Karlskrona.

Antalet nyanmälda lediga platser har också ökat i år, i augusti fanns 859 lediga platser och i februari i år var det ännu bättre med 3797 lediga platser.

– Generellt så minskar arbetslösheten hela tiden. Jag tror det är en effekt av att det började gå bättre i storstäderna för ett tag sedan. Vi är lite efter så därför kommer vårt uppsving nu, säger Doris Larsson.

Antalet öppet arbetslösa i Blekinge var 3463 personer, vilket är en minskning med 357 personer jämfört med samma period förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.