Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kurser i svenska och engelska har öppnat i Karlshamn. Lektionerna hålls i bostadsområdet där Ivan Ershov och flera andra ukrainska flyktingar bor. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Fler språkkurser öppnar för ukrainare – finns nu i hela Blekinge

Publicerad

När det snart är ett år sedan som flera ukrainska flyktingar kom till Blekinge, finns det nu kurser i svenska – i alla av Blekinges kommuner. Ivan Ershov är en av dem som deltar i de kurser som nyligen öppnat i Karlshamn.

– Svenska är ett komplicerat språk för ukrainare. Jag förstår inte mycket av det och svenskar pratar så fort, säger han.

Först ut med att öppna utbildningsmöjligheter för ukrainare var Vuxenskolan i Ronneby, där Vita Dybalyuk länge varit engagerad som tolk. Nu ser hon fram emot att det skapas nya klasser i hela länet.

– Det är jättebra när alla inte har råd eller möjlighet att pendla. Nu blir det lättare att delta när det finns nära, säger hon.

”Aldrig fel att lära sig”

Intresset för de nya kurserna har varit stort och Vita Dybalyuk tror att det nu är fler ukrainska flyktingar som vill lära sig svenska, efter att många har skapat sig ett nytt liv här.

– Jag försöker säga till den som tvekar att det är aldrig fel att lära sig ett nytt språk. Även om de kan flytta hem igen så är svenskan inte som en tung ryggsäck att bära på.

I klippet: Följ med på en svenskalektion i Karlshamn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.