Foto: SVT

Flyktingbarn fick sova utomhus

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal incidenter har rapporterats från Västersjöns HVB-hem i Fur. Några av de gode männen är kritiska till hur boendet hanteras.

Vid minst två tillfällen har barn rymt från Västergårdens HVB-hem i Fur och sovit på gatan i centrala Karlskrona. Men barnens gode män fick aldrig någon information om händelserna förrän dagen efter.

– Personalen har inte haft kontroll på var de här barnen befinner sig, och det ser jag allvarligt på. Jag som gode man måste ju få veta var de här individerna håller hus, säger Patrik Karlsson, god man till en pojke på boendet.

HVB-avtalen i Karlskrona

– Den senaste tiden har jag verkligen märkt att pojkarna mår dåligt. De stänger in sig på sina rum och vill inte prata med personalen för att de är rädda. Det har ofta hänt att mina barn har fått promenera hela vägen från Holmsjö till Fur för att personalen inte har velat komma och hämta dem, säger Mariam Johansson, god man till två pojkar på boendet.

Kan hända igen

Men verksamhetschefen på boendet, Gemila Al-Kuraishi, slår ifrån sig kritiken som hon menar är överdriven.

– Jag känner till incidenterna, och vi har följt upp dem. Jag kan inte garantera att det aldrig kommer att hända igen, för det här är pojkar som inte mår bra. Vissa har bott här i ett år utan att ha fått något besked från Migrationsverket. Men det jag kan säga är att vi måste bli tydligare med vår information till de gode männen, säger hon.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har ännu inte gjort någon inspektion av Västersjöns verksamhet i Fur, men verksamhetschefen säger att de har haft nära samarbete med sociala myndigheter. Samtidigt är de gode männen fortsatt missnöjda.

– Jag vill inte att mina pojkar ska bo kvar där, för de mår inte bra där. Men jag vet inte var de annars kan bo, säger Mariam Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HVB-avtalen i Karlskrona

Mer i ämnet