Foto: SVT/TT

Flyktingboende anmäls till IVO

Uppdaterad
Publicerad

Vid två tillfällen fick flera av ungdomarna sova utomhus – utan att informationen nådde deras gode män. Nu anmäls HVB-företaget Västersjöns Integration till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

SVT Nyheter Blekinge har i veckan avslöjat omfattande kritik mot hur de två HVB-hemmen i Fur drivs. Flera gode män har vittnat om bristande ledarskap, dålig kvalité och hur barn och ungdomar fått sova utomhus efter konflikter på boendet. Och i dag lämnades en anmälan in till IVO, som sedan hemmen öppnade förra hösten fortfarande inte hunnit göra någon tillsyn.

– Min anmälan grundar sig på en sammantagen bild av en dåligt skött verksamhet. Jag upplever inte att den pojke jag bär ansvar för är garanterad god omsorg av utbildad personal, säger anmälaren.

HVB-avtalen i Karlskrona

Särskilt anmärkningsvärt är det faktum att flera av flyktingarna fått sova utomhus vid mer än ett tillfälle.

– Som god man fick jag ingen information om det förrän dagen därpå. Det är oacceptabelt.

Den anmälan som skickades till IVO under onsdagen innehåller en sammanfattning av flera olika incidenter som, enligt den gode mannen, är kopplade till boendets problem att på ett ansvarsfullt sätt ta hand om ungdomarna.

Den riktar sig även till socialförvaltningen.

– Samarbetet mellan boende och kommun fungerar inte alls, säger anmälaren.

SVT har förgäves sökt representanter för Västersjöns Integration.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HVB-avtalen i Karlskrona

Mer i ämnet