Brottsutredningar försvåras efter ny dom

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de svenska teleoperatörerna har slutat lagra datatrafik, efter en dom i EU-domstolen. Nu varnar polis och åklagare för att flera brott kommer att bli omöjliga att utreda, när de inte längre kan ta del av mobiltelefoners positioner eller telefontrafik.

I början av förra året hölls en 20-årig man inspärrad i en lägenhet i Karlskrona, och misshandlades under tortyrliknande former i nästan ett dygn. Sju personer dömdes senare till fängelse, efter att mobildatatrafiken hade spårats.

– I det fallet kunde vi se att gärningsmännens mobiltelefoner befann sig i lägenheten under tiden för brottet, trots att flera av dem påstått att de aldrig varit där. Det gjorde att vi kunde gå vidare med andra utredningsinsatser, och till sist få dem dömda, säger John Dagnevik, åklagare i fallet.

”Hade gått fria idag”

Men nu har möjligheten att begära ut mobilpositioner försvunnit, efter en dom i EU-domstolen som kom i slutet av december som innebär att de svenska datalagringskraven inte längre gäller. Något som åklagare och poliser i hela landet är starkt kritiska till.

– Jag är tyvärr fullständigt övertygad om att det hade varit omöjligt att leda det här fallet till fällande domar utan denna typen av teknisk information. Hade det hänt i dag istället, hade de förmodligen gått fria, säger John Dagnevik.

Har underlättat bevisföring

Även i flera andra grova brott har mobildatatrafiken varit avgörande för fällande domar. I dödsskjutningen på Vår Krog och Bar i Göteborg utgjorde mobilpositioneringen en avgörande del av bevisningen som fällde gärningsmännen, och även i fallet med den barnporrdömda skolläkaren i Falun spelade datalagringsdirektivet en stor roll.

– Upprinnelsen till att man hittade de som var misstänkta och sedan dömdes i skjutningarna på Vår Krog och Bar, det var bara IP-spårningar egentligen, och identifieringar via internet, säger Anders Ahlqvist, it-brottsexpert på polisens nationella operativa avdelning, NOA.

Operatörer slutar lagra

Teleoperatörerna å sin sida menar att de inte har något annat val än att sluta lagra datatrafiken.

– I och med att datalagringsbestämmelserna numera inte får tillämpas, efter domen i EU-domstolen, är det vår skyldighet enligt lagen om elektronisk kommunikation att upphöra med datalagringen och radera data, säger Stefan Backman, chefsjurist på Tele2 Sverige, en av operatörerna som nu slutat lagra trafikdata.

Används vid personspårning

Men den nya EU-domen kommer även få andra förödande konsekvenser, menar polisen. Brott som begås på internet, som databedrägerier, barnpornografi och grooming, kommer i det närmaste bli omöjliga att utreda. Och att hitta försvunna personer kommer också försvåras.

– När det gäller att rädda människoliv, försvunna personer, använder vi den här tekniken ungefär tio gånger i veckan för att spåra och hitta personerna. Nu är det slut med det, säger Anders Ahlqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.