Föreslår att HVB-avtal sägs upp

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning så föreslår nu socialförvaltningen i Karlskrona att båda avtalen med Västersjön integration AB i Fur sägs upp.

Karlskrona kommun har undersökt om det gick att riva upp avtalen men kommit fram till att de bör sägas upp istället.

Avtalen skrevs i höstas när antalet flyktingar som kom till Sverige var som högst.

HVB-avtalen i Karlskrona

De två avtalen sträcker sig över minst 18 månader, gäller 86 platser och är värda nästan 90 miljoner kronor tecknades med HVB-företaget Västersjöns Integration AB i Fur.

Kostar kommunen miljoner

SVT Nyheter Blekinge har tidigare rapporterat om att 22 av de 86 platserna stått tomma, vilket kostar kommunen och socialförvaltningen uppskattningsvis tio miljoner kronor på ett år.

Detta har kritiserats bland annat av konkurrenter till Västersjön Integration AB. Den tidigare socialchefen Anette Gladher har innan sagt till SVT Nyheter Blekinge att hon redan tidigare i år försökt omförhandla avtalen, men att det då inte fanns något intresse för detta hos motparten.

Kommunjuristen har kopplats in och har även tagit stöd av SKL:s jurister. Socialförvaltningen kommit fram till att föreslå att politikerna i socialnämnden ska säga upp det första avtalet, som gäller till den första juni 2017, om 26 platser så fort som möjligt, eftersom det har sex månaders uppsägning.

Båda avtalen sägs upp

Även det andra avtalet råder förvaltningen att säga upp senast den 15 december eftersom avtalstiden där är formulerad som att det måste vara minst i 18 månader. Även där har båda parter sex månaders uppsägningstid – annars förlängs avtalet med 12 månader.

I sin bedömning skriver socialförvaltnings tjänstemän att ”det är rimligt att avtalen sägs upp då behovet av boendeplatser under 2107 kommer att förändras kraftigt och även ersättningsnivåerna ändras”.

Förvaltningen menar också att det kommer gå att hitta andra alternativ för de ungdomar som skulle beröras av en direkt uppsägning av det först tecknade avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

HVB-avtalen i Karlskrona

Mer i ämnet