Forskare ger socialarbetare rätt

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Karlskrona måste ta socialarbetarnas krislarm på allvar. Det säger i dag Marcus Herz, lektor i socialt arbete.

– Det behövs mer pengar helt enkelt.

Marcus Herz är lektor i socialt arbete och knuten till Malmö högskola. Han menar att socialens pressade situation i Karlskrona inte är unik. Tvärtom syns problemen i många svenska kommuner. Och enligt Herz krävs det snabba insatser.

– Socialarbetarna behöver mer pengar helt enkelt. Men det måste ske parallellt med att man tittar på vad det är man vill med det sociala arbetet. Det krävs ett långsiktigt arbete som ska ske i samarbete med både socialarbetare och alla dem som kommer i kontakt med socialtjänsten, säger han.

I veckan presenterade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, sin tillsynsrapport kring Karlskrona kommunens hantering av den åttaåriga flickan Yara.

Kritiken blev både allvarlig och omfattande, men eftersom IVO nöjer sig med de initiativ som kommunen vidtagit ställdes inga krav på åtgärder.

Frågan är nu om kommunen fullföljer arbetet för att säkerställa tryggheten för exempelvis utsatta barn.

– Man kan inte vara riktigt säker på det. Det beror oerhört mycket på hur kommunledningen ser på den här typen av frågor, säger Marcus Herz.

Kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) litar dock på att åtgärderna blir genomförda.

– Det vore ju galet av mig, i synnerhet efter IVO:s kritik, att säga att man inte kan lita på Karlskrona kommun.

Hansson vill dock inte lova ytterligare pengar vid sidan av de 25 extra miljoner som tillfördes nämnden i samband med höstens budget.

– Men jag kan inte utesluta att vi tvingas ombudgetera

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.