Förskolepersonal: ”Ställer till det lite”

Uppdaterad
Publicerad

Surfplattor används dagligen på Jämshögs förskola i Olofström.

I verksamheten i förskolan har surfplattor sedan några år varit ett implementerat arbetsredskap för personalen och eleverna.

– Vi använder den mest till att dokumentera. Både själva som pedagoger och tillsammans med barnen, säger Eliisa Uusivirta, barnskötare och it-ansvarig på Rödhults förskola i Jämshög.

Vanligtvis används plattorna till att filma det barnen gör, och för att använda sagoappar och pedagogiska appar.

– Dokumentationen ligger till grund för reflektion, utvärdering och utveckling. Även som en grund för utvecklingssamtal, säger Liselotte Holmberg, förskollärare.

Hur skulle det förändras om det togs bort? 

– Tar man bort det bara det trådlösa så går det ju att använda läsplatta utan att vara uppkopplad, men skulle man ta bort allting så skulle man ju få gå tillbaka till den gamla fotograferingen till exempel. Det ställer ju till det lite. Barn är ju spontana, alla vill titta på bilden samtidigt. Det är också lättare för barnen att fotografera, säger Eliisa Uusivirta.

– Det är viktigt att frågan lyfts, hur det kan påverka med strålning. Men att ta bort läsplattorna helt bara sådär, det tror vi inte på. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.