Förslaget: Stäng dagakuten i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Sjukhuschefen vill att dagakuten i Karlshamn avvecklas. Istället ska det satsas på vård i hemmet.

Karlshamnsakutens framtid har varit en het politisk fråga i många år sedan intensiven lades ned. Socialstyrelsen har riktat allvarlig kritik mot det akuta mottagandet av patienter på Blekingesjukhuset i Karlshamn och för fyra år sedan stängdes akuten på kvällar och nätter.

Protesterna från patienter och politiker i väst lät inte vänta på sig. Men beslutet har stått fast.

”Behovet minskar”

Nu kommer nästa steg. Sjukhusledningen föreslår i dag, till nämnden för Blekingesjukhuset, att dagakuten i Karlshamn helt ska avvecklas.

– Behovet av en dagsakutmottagning minskar genom att vi inför nya sätt att ta hand om patienterna, säger Lars Almroth, sjukhuschef, i ett pressmeddelande.

Samtidigt föreslår sjukhusledningen att en ny akutavdelning med 12-14 vårdplatser ska inrättas i Karlshamn, dit man kommer via ett mobilt team, bedömningsbil eller ambulans. Patienter med livshotande tillstånd förs till sjukhuset i Karlskrona eller Kristianstad.

– Möjligheten till drop in-vård försvinner från Karlshamn när dagakuten stängs, säger Lars Almroth, sjukhuschef.

Förändringarna väntas genomföras under hösten och sjukhusledningen beräknar att man på det här sättet kommer spara 22 miljoner kronor per år.

Oppositionen kritisk

Oppositionslandstingsrådet och Karlshamnsbon Alexander Wendt (M) ser ingen helhet i förslaget som nu presenteras av sjukhusledningen.

– Det här hjälper ju svårt sjuka patienter. Men var ska patienter som själv åker in till akuten ta vägen? Jag saknar ett bredare patientperspektiv. Sjukhusledningen borde ha väntat att presentera detta tills man hade samordnat sig med primärvården, säger han, till SVT Nyheter Blekinge.

På torsdag ska nämnden för Blekingesjukhuset ta beslut i frågan.

Detta har hänt

2009: Intensivvårdsavdelningen, IVA, läggs ner. Intensivvården flyttas till Karlskrona. Övervakningsavdelningen, ÖVA, öppnar för akut sjuka patienter med övervvakningsbehov.

2012: Akutmottagningen stänger på nätter och helger.

2016: Sjukhusledningens utredning kommer fram till att dagakuten bör stängas. Ny akutvårdslösning presenteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.