Militär hjälp till Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska försvaret hjälpa Migrationsverket med mottagandet av de tusentals flyktingar som kommer till Sverige.

Migrationsverket har vänt sig till Militärregion syd där Blekinges förband ingår för att få hjälp att förstärka sin organisation. Både Karlskrona garnison och F17 tittar just nu på exakt hur de kan hjälpa till.

Men det är inte med flyg eller fartyg som Karlskrona garnison och F17 ska hjälpa Migrationsverket utan med officerare från staben som är bra på planering, organisation och att stötta chefer i sin ledarroll.

– Det är unikt, vi har aldrig hjälpt Migrationsverket förut, säger Anders Westerberg, kommendörkapten på Marinbasen i Karlskrona.

Planerar insatsen

Frågan om hjälp ställdes igår och just nu håller man på att ta ställning till hur många man kan bidra med och exakt vad de kan göra.

– Som vi planerar idag så är det fem till nio personer, officerare, som det gäller, berättar Anders Westerberg.

Flygflottiljen F17 kommer på liknande sätt att bidra med en handfull personer och ska bestämma sig om exakt hur många under onsdagen.

Gäller månader

Uppdraget om att förstärka Migrationsverket med personal gäller i första hand fram till jul med eventuell förlängning första halvåret 2016.

– Det här är ju en av de uppgifter som vi militärer är väldigt bra på. Vi är vana och utbildade för att leda under pressade och svåra förhållanden. Det här kan vi göra, klart vi ställer upp, avslutar Anders Westerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.