Försvaret manar till försiktighet

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten manar nu båtfolk och skärgårdsbor till försiktighet med anledning av ett ökat antal övningar i skärgården.

Försvarsmakten övar nu mer intensivt än på länge i skärgårdar och kustområden, på grund av det försämrade omvärldsläget.

Och för första gången går man nu ut med en rad riktlinjer till båt- och skärsgårdsfolk.

– Vi har märkt att det är en ny generation båtfolk som är ute till havs som inte har kunskap om hur man bör agera, säger Jimmie Adamsson, informationschef på tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona.

Håll avstånd

Riktlinjerna handlar bland annat om att hålla avstånd till marina fartyg och att iaktta gott sjömanskap.

Ofta har marina fartyg utrustning i vattnet. Det kan vara undervattensfarkoster för minröjning eller minsvepning eller olika sonarer för ubåtsjakt. Det gör att fartyget inte kan manövrera helt fritt vilken man bör tänka på. För allas säkerhet bör man minska farten när man passerar och iaktta försiktighet. Håll så stort avstånd som möjligt, helst uppåt 1.000 meter”, skriver försvarsmakten.

Fler råd

Det har också hänt att båtförare i Karlskrona missbedömt den kraft som vågorna för med sig och skadat sig i dem.

– Ta det försiktigt och förtöj båten ordentligt, säger Jimmie Adamsson.

Men båtägare på Saltö bekymras inte av militärens övningar.

– Det är bra med en kampanj för man märker att den nya generationen inte riktigt har kunskap om de här övningarna.

– Men själva vet vi hur man vi ska agera och vi förstår att militären måste öva, eftersom Östersjön inte är en lika lugn plats längre, säger Gert Olsson.

Här kan du läsa mer om försvarsmaktens råd till båtfolk och skärgårdsboende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.