Försvaret satsar på mångfald

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att få långtidsarbetslösa med icke europeisk bakgrund att lättare komma in på den svenska arbetsmarknaden genomför Försvarsmakten och Arbetsförmedlingen ett projekt som idag inleddes på sjöstridsskolan i Karlskrona.

Jimmy Mourad från Trollhättan var först på plats av alla deltagare på Sjöstridskolan och för honom är det en liten dröm som går i uppfyllelse.

– Det känns gött, det är något man har längtat efter jättelänge, säger Jimmy Mourad. Sen jag var liten har jag alltid velat gå med i militären.

Vad är det som lockar med militären?

– När man ser på filmerna, actionfilmer och allt möjligt som har med militär att göra så säger man att ”jag vill vara en av dem”. Det är något som gör att man blir taggad varje gång man ser och sen fick jag den här chansen och tänkte att då tar jag den.

Under dagen köade drygt etthundra personer tålmodigt för att få sina kängor, strumpor och gröna kläder uthämtade.

Får testa livet som militär

Det är Försvarsmakten i samarbete med arbetsförmedlingens som under tio veckor låter långtidsarbetslösa svenskar med icke europeisk bakgrund pröva på livet som soldat. Militära övningar blandas med att läsa in civila ämnen så som svenska och matte.

Hans Tornerhjelm är kompanichef på Sjöstridsskolan i Karlskrona och är optimistisk till det nya projektet:

– Jag tycker att det här ska bli jättespännande. Det kommer att tillföra oss kulturbitar, etnisk bakgrund, religion, språk och mycket annat och det behöver vi ha. Nästa gång vi har förband i Afrika någonstans så har vi kanske med några som har den bakgrunden från dem länderna, säger Hans Tornerhjelm.

Höga förväntningar bland rekryter

Förväntningarna att lära sig nya saker är stora bland dem nya rekryterna.

– Hur man blir som person och det man lär sig inom militära och det blir en merit sen i framtiden också så det är kul, säger Merima Topic från Kalmar.

– Jag kände att jag hade ingenting att göra, jag latade mig mycket framför tv så jag ville ta ett steg längre framåt och kunna visa att jag kan göra mer än det, säger Chadi El-Lahibi från Malmö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.