Frida Lövqvist har luffat i fem veckor med sin hund. Senaste stoppet var Karlskrona. Foto: Petra Ekelöf

Frida Löfqvist luffar sig lycklig

Uppdaterad
Publicerad

För drygt en månad sedan gick Frida Löfqvist, 35 år, tillsammans med hunden Blossom, ut genom dörren från sitt hem på Öland och styrde stegen väster ut. I fem veckor har hon nu varit en luffare.

Utan vare sig pengar, mat eller en tanke om att be om allt som de behöver, hamnade Frida Löfqvist till slut på Skärva gård i Karlskrona.

– Jag har vetat väldigt länge att jag ville göra något sånt här och nu händer det. Jag älskar att vara i naturen, att sova ute och leva friluftsliv och att möta människor, säger Frida Löfqvist. 

Frida Löfqvist är uppvuxen i Stockholm men hamnade på Öland för att slutföra ett examensarbete. Hon är färdig civilingenjör men har nu valt en helt annan riktning.

– Det gör mig lycklig att luffa, säger hon.

Tigger till sig mat

För att få mat till sig själv och Blossom har Frida Löfqvist fått tigga. Under luffen har hon reflekterat över det faktum att det är något hon valt själv att göra när det finns de som tvingas att tigga för att överleva.

– Man tänker ganska mycket på det när man går och det känns väldigt konstigt att jag går ut och tigger bara för att jag vill och jag får massa mat när andra inte får det. Ibland kan man nästan känna sig äcklad att jag gör så här, säger Frida Löfqivst.

Under vandringen har hon bara fått positiva reaktioner när hon kontaktat folk, och paret har sovit i både gäststugor och i gästrum. Frida Löfqvist menar att det finns fördelar att vara blond och att ha ett vänligt utseende.

– Eftersom jag får det positiva bemötandet och maten så tänker jag på varför. Någon som sitter utanför en matbutik får inte samma bemötande, säger hon.

”Gör det du vill göra”

Nu är det dags för paret att ta sig tillbaka hem, gärna med båt. En månad på luffen har lärt henne att inte oroa sig så mycket över morgondagen.

– Vad du än vill göra, gör det eller någon variant av det. För det är inte för sent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.