Frisören med syriska influenser

Uppdaterad
Publicerad

Mohamad Burghul tvingades att lämna sin frisörsalong i Aleppo på av grund kriget i Syrien. I dag jobbar han på en frisörsalong i Karlskrona och kan vinna titeln ”Årets frisör”.

– Jag hade en salong i Aleppo, en stor salong. Jag hade mycket kunder men sen så kom kriget och då slutade allt, säger Mohamad Burghul.

På grund av kriget flydde han med sin familj till Turkiet. Därefter reste han själv vidare till Sverige för att få ett uppehållstillstånd, vilket han nu har fått.

I väntan på att hans familj ska återförenas jobbar han nu på en salong Karlskrona efter att salongen kontaktat asylboendet och frågade om det fanns någon barberare.

– Vi får in nyanlända kompetenta människor till Sverige varje dag, de har ingenting att göra och hur ska de lära sig språket om de inte får komma ut på svenska arbetsplatser. Det svenska språket är nyckeln till att kunna få ett jobb, säger Linda Schuster, som driver salong Etagé.

Salongen har nu anmält Mohamad Burghul till tävlingen Årets frisörs herrkategori. Bilder har skickats in till en jury och i slutet av november kommer besked om det räckt ända till final i Stockholm för Mohamad Burghul.

– Jag är glad och hoppas jättemycket och är kanske lite nervös, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.