Lorenzo Bacci fotograferar stenar på gravfältet vid Hjortsberga kyrka. Foto: SVT

Fyndplats blir konstprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Järnåldersplatsen Vång i Blekinge dokumenteras av studenter från konsthögskolan i Milano. Men det är inte guldgubbarna som fotograferas.

Under en veckas tid kommer de väletablerade fotograferna Stefano Graziani och Allegra Martin leda tio studenter genom ett fotografiskt fältarbete.

Projektet synar Vång och Johannishusåsen både som arkeologisk plats och som nutidslandskap. Genom att vistas, bo och röra sig i landskapet undersöker studenterna olika perspektiv på landskapet runt Vång.

– Jag gräver inte i marken som en arkeolog. Men jag ljussätter saker på natten och gör dem levande igen, säger Lorenzo Bacci, som fotograferat stenar på gravfältet vid Hjortsberga kyrka.

Resultaten av fotoundersökningen kommer att presenteras på olika sätt i utställningar och i bokform. Projektet kommer också att visas i Milano.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.