Emilie Pilthammar (M) gruppledare och Louise Erixon (SD) gruppledare. Foto: Privat/TT

Sverigedemokraterna på väg ta makten i Sölvesborg

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och det lokala SoL-partiet i Sölvesborg kallar till gemensam presskonferens för att lämna besked kring kommunens framtida styre. Några detaljer lämnas dock inte ut i förväg.

Under måndagskvällen hade moderaterna sitt gruppmöte, där bland annat inviten från Sverigedemokraterna om att styra tillsammans ska ha diskuterats. Någon information om vad som framkom på mötet har dock inte gått att få.

Nu kallar dock de fyra partierna till en gemensam presskonferens under onsdagen, för att lämna ”viktiga besked” gällande ”Sölvesborgs kommuns framtida styre”.

Sölvesborg

– Vi kommer att berätta allt imorgon, säger Emilie Pilthammar (M), gruppledare för partiet.

De fyra partierna skulle tillsammans få 27 mandat i kommunfullmäktige. Det innebär en majoritet av de totalt 49 mandaten i kommunen.

– Det jag kan säga är att vi kommer hålla en presskonferens imorgon, och vi kommer inte kommentera något innan dess, säger Louise Erixon (SD), gruppledare i kommunen.

Om ni bildar ett styre, kommer du då att ta platsen som kommunstyrelsens ordförande?

– Jag vill inte föregripa några sådana diskussioner, utan jag hänvisar till presskonferensen.

S: ”Beklagligt”

Socialdemokraternas gruppledare är kritisk till det nya styret.

– Jag har känt till detta ett tag och jag tycker det är beklagligt att M, KD, och SoL nu gör upp med ett parti som inte respekterar de mänskliga rättigheterna. Jag har försökt att skapa en majoritet och fört samtal med alla partier utom SD, och har insett att det inte varit möjligt, säger Johanna Beijer (S), gruppledare.

Så Socialdemokraterna går i opposition?

– Ja, så får det bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg

Mer i ämnet