Foto: Erik Alfredsson/SVT

Fyra döda efter brand på båt

Uppdaterad
Publicerad

Av okänd anledning började en bogserbåt brinna i Sölvesborgs hamn natten till torsdag. Fyra personer hittades döda ombord på fartyget och ytterligare tre personer skadades.

Det var strax före midnatt som räddningstjänst, ambulans och polis larmades om en brand på en båt i Sölvesborg.

Omständigheterna kring händelsen var inledningsvis oklara, men när räddningstjänsten kom till hamnen var båten övertänd.

– När vi kommer fram till platsen så brinner det i båten och vi påbörjar släckningsarbete som håller på ganska länge. När vi har släckt ner det så går vi igenom båten och tyvärr hittar vi fyra stycken livlösa personer i hytter, säger Melissa Millbourn, räddningschef på räddningstjänsten västra Blekinge.

Bärgade fyra kroppar

Det 29 meter långa fartyget låg vid kaj i Sölvesborgs industrihamn.

SVT:s reporter Erik Alfredsson som under tidig morgon fanns på plats i hamnen rapporterade att när räddningstjänsten kom till platsen fanns två personer på däck som försökte släcka branden med vatten. Det låg även en person på däck som var skadad i huvudet.

Sju män fanns ombord och räddningstjänsten fick bärga fyra kroppar ur båten. Ytterligare tre personer skadades. En av männen fördes till sjukhus med lättare skallskador och två män behandlades för rökskador.

– De ska inte ha varit allvarligt skadade, säger Calle Persson, pressinformatör hos polisen.

Teknisk undersökning

Flera räddningskårer deltog i släckningsarbetet. Det är i nuläget oklart hur branden uppstod, mer än att den startade i båtens hyttdel.

Polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning under dagen.

– Det kommer att ske så fort som möjligt, det vill säga när det har svalnat och är säkert att gå ombord, säger Calle Persson.

Samtliga ombord på båten var polska medborgare. De avlidna har identifierats och deras anhöriga har kontaktats. Polisen har också förhört de överlevande för att försöka klarlägga vad som har hänt och för närvarande är brottsrubriceringen allmänfarligt vårdslöshet.

– Inledningsvis sätter man en brottsrubricering för att kunna arbeta vidare, men det kan lika gärna röra sig om en arbetsplatsolycka. Det finns i nuläget inga misstankar om grövre brott, säger Lotta Hansson, informationsansvarig vid polisen.

”De överlevande är chockade”

Fartyget kom till hamnen i måndags och sedan dess har Stefan Oskarsson, skeppsmäklerichef på Sölvesborgs Stuveri & Hamn AB, haft kontakt med besättningen.

Han har under förmiddagen i dag träffat två av de tre överlevande efter båtbranden.

– De säger att de mår bra, men jag ser att de är chockade, säger han.

Hur känner du dig?

– Vi vaknade alla upp till något som vi aldrig hade kunnat föreställa oss. Jag har egentligen inte hunnit tänka efter, men befinner mig nog också i chock.

Enligt uppgift höll polisen i går samtal med två av de överlevande. Den tredje personen vårdas fortfarande på sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.