Han har satt Karlskrona på youtubekartan

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att skaffa en egen sida på Youtube med sitt eget videomaterial. En av dem som lyckats med det är Axel Palm från Karlskrona som numer bor i Uppsala.

De kallas för Youtubers. Stjärnorna som har blivit stora genom egna filmkanaler på internet och har följare utspridda över hela landet.

– Det gäller framförallt att hitta vad som är tilltalande för en själv och för min del har det varit mycket att jag alltid varit både den lustiga och den nördiga på samma gång och jag har haft svårt att kombinera det tidigare. Men på Youtube hittade jag det ganska enkelt, säger Axel Palm.

Kanalerna kan handla om alltifrån humor, tv-spelande och till kärlekstips. Axel Palm från Karlskrona har 39 000 följare på sin kanal Oklart.

Rumskompisen inspirerade

Youtubern bor nu i Uppsala sen några år tillbaka och det var också där som allt började. När han flyttade dit fick han en rumskamrat som visade sig vara youtubkändisen Daniel Norberg. 

– Den första kvällen som vi skulle lära känna varandra satt vi i ett hörn istället och snackade Youtube vilket var ganska ovanligt år 2005, säger Axel Palm.

Enligt undersökningen Svenskarna och internet från 2015 använder 97 procent av alla ungdomar Youtube till att kolla på videos och långt fler än hälften gör det varje dag.

– Jag tycker det är väldigt kul att få följa med deras liv för det känns som att man kommer dem nära och som att man skaffar kompisar, säger Josefin Schön, fan.

”Lätt att relatera”

Det har blivit allt vanligare att unga postar egen innehåll på internet och på bara två år har den aktiviteten ökat med 17 procent bland unga mellan 11 och 16 år.

Enligt Josefin Schön kan en av anledningarna vara att filmkanalerna har något som traditioneill tv saknar.

– De här är vanliga tonåringar eller vuxna och det är lätt att relatera och det tror jag också är därför de är stora, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.