Christer Skoog i Sölvesborg vill rädda landmärket Brödtjuven.

Han vill rädda Brödtjuven

Uppdaterad
Publicerad

Landmärket Brödtjuven står i Sölvesborgs hamn och förfaller. Nu höjs höga politiska röster om att förklara den som byggnadsminne – och rusta upp den.

I 75 år har Brödtjuven stått som ett landmärke i Sölvesborg för sjöfarten. Men nu håller Brödtjuven, eller kranen, som användes till att lossa last från fartygen, på att rosta sönder. Den har dessutom råkat ut för vandaler som slagit sönder förarhyttens fönster.

– Sölvesborgs kommun hade inte varit vad den är i dag om inte hamnen hade funnits. Den var ju inkörsporten till all varuhandel förr. Det finns ju anledning att bevara den, säger Christer Skoog, S-profil i Sölvesborg.

Varvshistoriska föreningen har i åtta år kämpat för att Brödtjuven ska bevaras som ett byggnadsminne. Länsstyrelsen har tidigare skjutit till pengar som den lilla kulturföreningen använt till att byta ut krossade rutor.

Men nu väcker Christer Skoog frågan på nytt att minnesmärka den anrika kranen.

– Det finns rätt generösa anslag från staten via länsstyrelsen så man kan rusta upp den och bevara den. Sen kanske man kan hitta någon som vill äga den och ta hand om den. Det är svårt för en liten kulturförening att klara det, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.