Håkan Antonsson och Christer Holmqvist efter auktionen.

Sju av de åtta säljarna köpte tillbaka Hanö

Uppdaterad
Publicerad

Blekinges största turistmål, Hanö, såldes på auktion på fredagseftermiddagen. Den spännande budgivningen avslutades på mindre än en kvart och köparna är sju av de åtta ägarna som sålde ön.

– Första, andra, tredje. Då förklarar jag auktionen ajournerad, sa auktionsförrättaren Christer Holmqvist och slog klubban i bordet.

En kvart tog det. Budgivningen började långsamt, men tog fart. Flera budgivare var intresserade, men en ensam budgivare la högsta budet – 6,5 miljoner kronor.

Mannen med högsta budet var Håkan Antonsson från Göteborg, som representerar de sju ägarna som genom affären på fredagen köpte ut den åttonde  före detta delägaren.

– Vi vill inte sälja för billigt och vi hade det som plan B att köpa själva, säger han. Det fanns en smärtgräns men vi hoppades att det skulle komma en köpstark budare.

Men eftersom priset inte stack iväg ropade de sju gamla ägarna in ön.

– Det är blandade känslor nu. Nu får vi sätta oss ner och diskutera hur vi ska göra framöver, säger Håkan Antonsson.

Auktionsförrättaren, advokat Christer Holmqvist säger att storleken på köpeskillingen var ganska förväntad.

– Däremot blev jag överraskad över vilka köparna var. Jag trodde nog att staten och Naturvårdsverket skulle hänga i lite till och bjuda över.

Utdragen process

Försäljningen av skärgårdsidyllen har varit en utdragen historia, där ägarna redan för åtta år sedan meddelade att ön var till salu.

Anledningen till att det dragit ut på tiden är att en av totalt åtta delägare motsatt sig försäljningen.

Tidigt 2015 gick tingsrätten på ägarmajoritetens linje och beslutade om tvångsförsäljning – men det var först i dag som auktionen blev av.

Utgångspriset låg på fyra miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.