Konstnären Kim Demåne med den jättelika trädraken från utsiktsplatsen vid gamla vattentornet i Ronneby. Foto: SVT

Hans drake ska vaka över Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

När taket på det gamla vattentornet i Ronneby blåste av i en storm, föddes en idé hos konstnären Kim Demåne. Nu blir den förverkligad – i form av en drakliknande träskulptur som ska vaka över staden.

Det var när han följde med artisten, vännen och vattentornsägaren Frej Larsson upp i det stormskadade tornet som han fick sin idé.

– Man kunde se fåglarna ovanifrån. Det är en känsla som jag inte kan beskriva. Jag vill dela med mig av den känslan, säger Kim Demåne.

Flera storskadade takpannor dekorerades lagom till Konstrundan och det är intäkterna därifrån som nu finansierat träskulpturen som Demåne skapat tillsammans med kollegan Caspar Stubbe Teglbjaerg.

Han kallar det för offentlig konst, skulpturen som liknar en drake och som nu ska sitta på berget bredvid vattentornet.

– Jag hoppas att det här ska vara som ett frö, att det väcks en tanke hos unga att få igång sina egna kreativa idéer, säger Kim Demåne.

Skulpturen invigs i morgon kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.