Viktor Johansson tillsammans med sonen Vincent Foto: Privat

Hans låt vill ge ordet ”CP” en ny innebörd

Uppdaterad
Publicerad

I dag manifesteras World CP-day. Sångaren Viktor Johansson från Sölvesborg gör det genom att presentera en ny låt, en hyllning till sonen Vincent.

CP är egentligen en förkortning för den medicinska termen Cerebral Pares, störningar i muskelkontrollen som uppkommit under fostertiden. Men sångaren Viktor Johansson från Sölvesborg ville ge termen ett nytt innehåll. Med nya låten ”Celebrate potential” hyllar han sin son Vincent och alla CP-skadades kamp för få vara stolta över den de är.

– Jag har bytt ut innehållet till något positivt och uppmuntrande, förklarar han. Fokusera på möjligheterna, på engelska blir det att vända fokus från disability till possibility.

Hans musikkarriär har rullat på sedan framgångarna på Svensktoppen nästa 2013. Han har framträtt med Carola, Niklas Strömstedt och Sofia Källgren. Han har släppt tre singlar, varit sjungande servitör på Wallmans och sjungit med bandet Beyond Imagination.

Kör från Tingsryd

Men engagemanget och inspirationen har han till stor del hämtat från sonen Vincent, född med en cp-skada 2011.

– Vi möter dagligen hinder som vi alltid försöker hitta lösningar på, för enligt mig kan min son allt, fast på hans sätt och efter hans förutsättningar.

Den övertygelsen har gjort honom till ambassadör för Svenska CP-föreningen, som arrangerar World CP-day i Sverige.

– Denna dag är viktig inte bara för att folk ska förstå hur det är att leva med denna funktionsnedsättning utan också för att få folk att sluta använda CP som ett skällsord.

Till vardags är Viktor Johansson musiklärare på  Andreas Carlssons skola Academy of Music and Business i Tingsryd. Det är elever därifrån som körar på ”Celebrity potential”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.