Här är trädgårdsguruns tips inför hösten

Uppdaterad
Publicerad

Efter en ovanligt solig septembermånad är det nu tydligt att hösten är här. Hur håller man då bäst sin trädgård fin i höstrusket? Det kan den världskända trädgårdsmästaren Noel Kingsbury ge svar på.

Ronneby fick idag besök av en världskändis med gröna fingrar. SVT Nyheter Blekinge träffade trädgårdsmästaren Noel Kingsbury i trädgården tillhörande Eva Gustavsson från Sällskapet Trädgårdsamatörernas Blekingekrets.

– Nu när hösten har kommit är det bra med marktäckande växter som lungört och spetsmössa som håller sig grön i trädgården långt in på hösten, säger Noel Kingsbury.

En vanlig fråga som trädgårdsgurun brukar få kring höstbestyren är när det är dags att klippa ner perennerna.

– Personligen tycker jag att perennerna kan fortsätta vara trädgårdskaraktärer även under vintern och exempelvis kransveronika fortsätter vara fina även på hösten och vintern. Det kan bli väldigt vackert när de täcks av frost och snö, säger han.

Designade häckar

Det tredje tipset Noel Kingsbury ger handlar mer om det visuella och om själva trädgårdsdesignen.

– Genom att klippa häckarna sluttande kan man få en bra och stark grafisk effekt som också blir fin på hösten och vintern.

Noel Kingsbury har skrivit minst 25 böcker om trädgårdar och är en internationellt välkänd trädgårdsmästare. Det är Sällskapet Trädgårdsamatörernas Blekingekrets som har ordnat världskändisens Sverigebesök och sett till att Ronnebys trädgårdssällskap fick möjlighet att träffa honom.

– Jag tycker att Blekinge och Ronneby är fantastiskt fint. Sverige har en fördel med att ha mycket sol på sommaren och växter som annars finns mer söderut kan växa här. Självklart är det en utmaning med vinterns kyla och den tidig frosten under hösten kan stänga av mycket, säger han.

Förespråkar det naturliga

Noel Kingsbury förespråkar ett mer avslappat förhållningssätt till trädgård där ekologi, klimat och naturlig utveckling på ett nytt sätt går hand i hand med starka upplevelser av färg och form.

– Jag försöker uppmana folk att ”läsa plantan” och lära om hur de funkar över tid. Därför brukar de på mina workshops få gå ner på marken och titta på hur de verkligen ser ut, säger Noel Kingsbury.

Noel Kingsburys trädgårstips inför hösten

  • Plantera marktäckande växter som exempelvis lungört och spetsmössa som håller sig gröna i trädgården långt in på hösten.
  • Låt perennerna vara trädgårdskaraktärer även under vintern. Exempelvis kransveronika fortsätter vara fin även på hösten och vintern och när de täcks av frost och snö kan det bli väldigt vackert.
  • Använd dig av grafiska effekter som att till exempel klippa häckarna i olika höjder. Det kan få en häftig effekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.