Här har Rickard Jessen bundit tjuven efter jakten. Foto: Privat/TT

Här binder han inbrottstjuven

Uppdaterad
Publicerad

Rickard Jessen hade en minst sagt turbulent morgon i Sölvesborg i slutet av juli. Nu berättar han för SVT Nyheter Blekinge om vad som hände.

Klockan var strax efter halv sex på morgonen, när Rickard Jessens syster skulle ge sin fyramånaders bebis välling. I köket möttes hon av en man, som försökte gömma sig.

– Hon står då med sonen i famnen, och frågar vad mannen gör där. Han säger att han letar efter sina papper, men min syster förstår att han har stulit pengar och påpekar det. Då ger tjuven henne tvåhundra kronor och så drar han, säger Rickard Jessen till SVT Nyheter Blekinge.

Rickard berättar hur han vaknar av samtalet i köket, slänger på sig ett par shorts och sätter efter tjuven. Först på cykel, sedan till fots.

– Jag ser hur han springer över järnvägsspåret så jag kastar cykeln och börjar springa. Det blir till slut en löprunda på tio minuter genom Sölvesborg, där jag skriker åt honom att stanna och han skriker tillbaka att jag ska låta honom gå.

”Han kanske inte kan simma”

Till slut hamnar de vid hamnen.

– Först tänkte jag knuffa honom i vattnet. Men så slår det mig att han kanske inte kan simma, säger Rickard Jessen.

I stället får han syn på en gul vattenslang som hänger på en krok några meter bort. Rickard har vid den här tiden förstått att tjuven inte är beväpnad.

– Jag säger åt honom att han inte kommer komma därifrån. Då blir han arg och efter ett kort slagsmål får jag ner honom på marken. Sen får jag fatt i vattenslangen och drar in honom ganska hårt i den.

”Tycker mest synd om honom”

Till sist lugnar situationen ner sig och Rickard sätter tjuven på en bänk i närheten. Han ber tjuven tömma sina fickor och använder tjuvens egen telefon för att ringa polisen och berätta var de befinner sig.

– Till sist kommer de, och man kan se hur de försöker hålla sig för skratt. Det var nog en speciell scen de såg framför sig.

Blev du aldrig rädd?

– Jag visste ju inte vad han var kapabel till, men jag var mest irriterad. Jag skällde ut honom eftersom det var småbarn med i bilden. Men han sa under rättegången att han mest var tacksam för att jag aldrig kastade honom i vattnet.

Igår dömdes han till sju månaders fängelse, hur känner du inför det?

– Ärligt talat tycker jag mest synd om honom. Han var så uppgiven, och jag upplevde det inte som någon ond människa. Bara som någon som hamnat snett i livet, säger Rickard Jessen.

Polisens rekommendationer

Polisen säger att man alltid ska vara försiktig när man som privatperson är med om en liknande händelse.

– Generellt gäller att man alltid måste värdera händelsen. Är man säker på att man kan hantera situationen så är det en sak, men vi rekommenderar inte någon människa att utsätta sig själv för fara. Inget är värt att offra för egendoms skull, säger Robert Loeffel, presschef på polisen i region syd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.