Zead Hasan tog reda på om det gick att odla frön från mellanöstern i jorden i Blekinge. Foto: SVT

Han sår en bit av Syrien i Vilshult

Uppdaterad
Publicerad

Går det att odla frön från mellanöstern i jorden i Blekinge? Det ville Zead Hasan ta reda på. Nu gror en bit av Syrien i Vilshult.

Barnen går runt bland höga solrosor och majsplantor som omger odlingslotten. Här har grannarna varit engagerade i att odla grönsaker och örter med fröer från hemlandet.

– Jag ville undersöka hur den svenska marken är att odla i, säger Zead Hasan.

Han är trädgårdsingenjör och specialist på ekologisk odling. Han kom till Sverige för lite mer än ett år sen och efter att ha gått sysslolös tog rastlösheten över.

– Jag pratade med vår granne Margita som hjälpte mig att kontakta kommunen. De gick med på att låta oss ha en odlingslott här, säger han.

Ville testa i större skala

Innan dess hade han börjat odla i radhusets lilla trädgård. Men nu ville han testa i större skala.

Marken behövde förberedas för odling och vattnet hämtades från Vilshultsån. Grannarna engagerade sig och tillsammans sådde de syriska frön i jorden.

– Jag ville blanda svensk jord och svenskt vatten med de syriska fröna, för att se hur det funkar att interegera dem, säger Zead Hasan.

Smakar som Syrien

Här växer majs, gurka, tomat, zucchini, örter och bönor. I sensommarsolen skördars de sista grödorna. Och enligt Zead smakar de som Syrien.

– De har den smaken, samma smak och doft som i Syrien, innan kriget och lidandet började, säger han.

Hans dröm är att kunna jobba som trädgårdsingenjör i Sverige och forsätta odla grödor i växhus. De syriska fröna har han sparat för sina kommande projekt.

I ett unikt projekt har SVT Nyheter bett 200 av de som flytt Syrien att berätta –  om livet under kriget, om flykten och deras nya tillvaro i Sverige. Här är deras berättelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.