16 år gamla Celeste njuter av modellivet. Foto: SVT/Daniel Pålsson

Hästen Celeste gör modellkarriär

Uppdaterad
Publicerad

Hästen Celeste var misskött och i dålig kondition när Emma Stjernlöf från Karlskrona köpte henne för åtta år sedan.

I dag är hon en välkänd fotomodell som syns på bilder i Sveriges alla hästmagasin.

Den 16 år gamla Celeste av rasen frieser är en ovanlig häst. Kameror, lampor, stativ och starka kamerablixtar är inget hon reagerar över alls. Hon är van vid rampljuset. Celeste är fotomodell som visar upp träns, grimmor och täcken i alla hästmagasin som finns i Sverige.

– För ett och ett halvt år sedan hörde ett företag av sig och frågade om de fick komma och fota Celeste. De hade sett henne på bild och tyckte hon gjorde sig så bra på bild. Så det fick de göra. Och sen dess har hon jobbat som fotomodell, säger Emma Stjernlöf, som äger Celeste sedan åtta år tillbaka.

Men resan mot en modellkarriär började dåligt. För åtta år sedan var Celeste misskött och avmagrad med tovig smutsig päls och långa hovar. Men Emma Stjernlöf såg att hästen hade potential.

– Hon var ingen vacker syn då. Tittar jag på de bilderna i dag kan jag nästan gråta, säger hon.

Emma Stjernlöf red in det stora frieserstoet och tillsammans har de varit med och vunnit dressyrallsvenskan i Blekinge. Men för tre år sedan tog dressyrkarriären slut när Celeste skadade sig i hagen. Numera jobbar hon heltid som hästmodell, ett uppdrag som naturligtvis kräver en grundlig makeup.

– Jag brukar vara i stallet en timme innan hon ska fotas. Då lackar jag hennes hovar med svart hovlack. Sen använder jag babyolja runt ögonen och näsborrarna för att de ska framhävas och bli fina, säger Emma Stjernlöf.

Celeste gillar uppmärksamheten:

– Jag hoppas verkligen hon har många år framför sig och så länge hon tycker det är kul så kommer jag att ställa upp med henne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.