Foto: SVT

Hangar byggs för 310 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Skanska ska bygga den nya helikopterhangaren på F 17 i Kallinge. Kontraktet är värt 310 miljoner kronor. Men fortfarande är det osäkert om Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar hamnar där.

Den nya helikopterhangaren utgör en del av Ronnebypaketet som regeringen tog beslut om för drygt två år sedan. Paketet innebär en omfattande tillbyggnad av flygflottiljen som år 2017 kommer att vara en av de flygflottiljer i Sverige som har flest flygplan och helikoptrar.

I Skanskas uppdrag ingår att bygga en hangar med plats för 17 helikoptrar. Hangaren, som även innehåller lokaler för administration, får en bruttoyta på drygt 21 000 kvadratmeter.

Men sjöfartsverket fortfarande inte bestämt sig för om man tänker ha sina räddningshelikoptrar i Kallinge eller inte. Fortifikationsverket har ett särskilt avtal med Skanska om att man kan dra tillbaka Sjöfartsverkets del om detta sker inom kort.

– Vi skulle fått besked i måndags men nu väntar vi besked imorrn om hur de ska göra. Vi och Skanska vill gärna ha besked, säger Ingvar Liinaki på fortifikationsverket.

Byggstart är planerad till juli 2015 och hangaren ska stå färdig att tas i bruk före sommaren 2017.

-  Vi vill ju komma igång med markarbetena så fort som möjligt men just i första skedet är vi inte beroende av Sjöfartsverkets del, men det vore bra att veta, säger Markus Sölvenäs, distriktschef, Skanska Sverige,

På Sjöfartsverket säger man såhär:

– Inriktningen är att det kommer ett beslut senare i denna veckan, säger Daniel Lindblad, pressinformatör på Sjöfartsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.