Foto: Ben Nuberg

Historiskt lågt vattenstånd i Mörrumsån

Uppdaterad
Publicerad

I Mörrumsån har vattenståndet inte varit så lågt sedan 1940-talet. Det innebär ytterligare hot för den redan hårt ansatta laxen.

Det innebär att laxarna samlas i mitten av ån och överlevnadsmöjligheterna påverkas. Eftersom vattnet blir varmare kan därför fiskar lättare få svamp- och virussjukdomar, skriver BLT.

Även reproduktionen av lax påverkas negativt eftersom fiskens lekplatser där romen är torrläggs.

Även i Mieån ska vattnet vara historisk lågt. Enligt Mieådalens Sportfiskeklubb finns det knappt någon fisk kvar alls.

Redan ett stort hot

De senaste åren har lax och havsöring drabbats av sjukdom och dött i stor omfattning i Östersjöns laxbärande älvar. I januari samlades ett stort antal forskare och experter i Mörrum för att diskutera laxens situation. Med största sannolikhet beror laxdöden på bakterier och virusinfektioner, men forskarna vet ännu inte hur sjukdomarna sprids eller uppkommer.

– Vi vet ju inte vad sjukdomarna beror på, hur de uppstår. Det är det vi ska försöka ta reda på, så vi kan hitta lösningar, sa Ola Söderdahl, platschef på Mörrums kronolaxfiske, till SVT Nyheter Blekinge i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.