Högtryck på äppelmusteriet

Publicerad

Det goda äppelåret har gjort att musterierna i Blekinge går för högtryck. Vid lantbrukarna Kalle och Märta Johanssons musteri i Ramdala utanför Karlskrona har det bildats kö.

Bengt Segerbäck från Trummenäs är där med sin hustru. Han brukar mata rådjuren med överblivna äpplen, men i år fick det bli äppelmust.  

– Vi blev så förvånade, vi hade tippat på 20 kilo frukt, men det var 97 kilo och det blir 58 liter must.

Mellan 3 000-4 000 kilo äpplen lämnas varje vecka in tilll musteriet från personer som vill använda sina äpplen till annat än paj och mos. Att musta sina äppel är en gammal tradition, som enligt äppelodlarna blivit mer populärt år efter år. De menar att det ligger i tiden ta vara på sina egna produkter, samtidigt som det är ekologiskt, en trend som är på uppåtgående  säger lantbrukaren Märta Johansson.

– Jag upplever att många vill äta och dricka det som går att göra i Sverige. En apelsin kan du inte odla i Sverige men äpplen kan du odla.

Och det är inget tillsatt socker och inget konsververingsmedel. Det tror jag många tänker på, man vill helt enkelt ge sina barn riktiga saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.